Helse

Finn balansen i studentlivet, sett deg mål ved siden av studiene

Av Gitte Olesen Anderberg 21. feb. 2023

Det kan være temmelig altoppslukende å studere. Prøv å få til en balanse - da vil du sannsynligvis bli en bedre student også!

Yes (eller hjelp!) det er studiestart

Kjenner du deg igjen? Den litt splitta følelsen av at det er nytt år, nytt semester og nye muligheter, men du vet ikke helt hvordan du skal utnytte akkurat det? Ta det med ro. Du er ikke alene dersom det byr på litt frykt å gyve løs på nytt år. Overveldet er kanskje rett ord?

Sett deg oppnåelige mål

Derfor vil vi slå et slag for at det er viktig å formulere mål. Oppnåelige mål som handler om å gjøre noe meningsfylt på andre arenaer i livet er godt for den psykiske helsen din ved at det åpner opp for at du kanskje møter en ny venn eller gir deg selv en utfordring utenom studiene.

Konkrete råd for å fremme psykisk helse

En modell som gir deg noen konkrete råd for å fremme din mentale sunnhet, er ABC-modellen. A’en står for å gjøre noe aktivt, B’en står for å gjøre noe sammen og C’en står for å gjøre noe meningsfylt og viktigheten av å sette seg mål. 

Det er C’en i ABC-modellen som skal få oppmerksomhet nå, for livet er nyansert. Det går opp. Det går ned. Hver og en av oss blir med på bølgedalene det innebærer å være menneske, og da kan det være lurt å ha en liten plan for kilder til mestring.

Å formulere konkrete mål, gjerne hovedmål og delmål vil kunne hjelpe deg med å bedre håndtere hverdagen (Prescott & Børtveit, 2012).

I og med at vi befinner oss midt i skoleåret, så er det ikke sikkert at du som leser dette er helt fersk student. Du er nok kjent med at noen mål er nådd, andre ble helt uoppnåelige. Som student slutter en nesten aldri å jakte etter måter å faktisk nå sine mål på, da gjerne for å oppnå gode lese- og studierutiner. Dette er selvsagt viktig.

Det enkle er ofte det beste

Men, la oss for eksempel si at ditt hovedmål dette semesteret skal være å finne en ny hobby ved siden av studiene. Da er hovedmålet «finne ny hobby», og et delmål kan være «å høre med noen du kjenner om råd og tips om deres hobbyer». Det kan også være «sjekke på nettet etter inspirasjon».

Jente lager keramikk
Ung mann potter om planter

Kanskje ditt hovedmål dette semesteret bør være å finne en ny hobby ved siden av studiene?

Meningen her er at du skal føle at du legger inn en innsats, og at du er på veien til å nå ditt hovedmål ved å tikke av for at du fullfører delmålene. På den måten kjenner du på mestring, og en slik mestringsfølelse vil etter all sannsynlighet dra deg videre inn i en følelse av å ha utrettet noe. En klapp på skulderen. Samtidig gleder du noen ved å være interessert i noe som angår dem og deres liv. Litt for enkelt, sier du? Flott! Det kan nemlig ikke repeteres mange nok ganger at det enkle ofte er det beste!

Vi er helt sikre på at delmål vil skape en balanse som vil ha en positiv effekt på ditt liv som flittig student, rett og slett fordi du investerer tid på å holde deg mentalt sunn.

For husk at psykisk helse kan defineres som «det som puster liv i oss og gjør oss til hele mennesker» (Andersen, 2018).

Les om hvordan gode matvaner kan hjelpe deg i studiehverdagen.

Bra for deg

Denne teksten har fått SSNs Bra for deg-stempel, som betyr at den kan bidra til å øke fysisk og mental helse blant studenter.

Les mer om Bra for deg-konseptet her.

Kilder:

  • Andersen, A. J. W (2018). Psykisk helsearbeid – en gang til. Oslo: Gyldendal akademiske.

  • Prescott, P. & Børtveit, T. (2012). Helse og atferdsendring. Oslo: Gyldendal akademisk.

  • ABC - Mental sunnhet. Hva er ABC-modellen?

Ansatte/Helsefremmende og forebyggende/Gitte_host23-0229_jnxhvb

Gitte Olesen Anderberg

Rådgiver studentrelasjoner

Gitte er rådgiver for studentrelasjoner i SSNs Avdeling for Helsefremming og forebygging.

Hun er tilstede på Campus Drammen hver dag for å jobbe for at studenter har et godt og meningsfylt studentliv. Gitte har lang arbeidserfaring innen psykisk helse og helsefremming. Hun har en bachelorgrad i helsevitenskap og en mastergrad i folkehelsevitenskap, og har tidligere jobbet som rådgiver, miljøterapeut og veileder.